Πριν από 5 χρόνια μου προτάθηκε από μέλη και φίλους να αναλάβω τα ηνία του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Λευκωσίας. Με ευχαρίστηση δέχτηκα αφού έβλεπα ότι το κύρος και τα δικαιώματα του ηλεκτρολόγου δεν τύγχαναν της υπεράσπισης που τους άξιζε. Διαφωνούσα και διαφωνώ κάθετα με όσους λένε ότι ο ηλεκτρολόγος πρέπει να έρθει κοντά στο Σύνδεσμο. Το ακριβώς αντίθετο. Ο Σύνδεσμος είναι που οφείλει να τον πλησιάσει και να αποδείξει έμπρακτα πως βρίσκεται στο πλάι του. Με πρώτο στόχο τη διά βίου μάθηση, καθιερώσαμε σειρές μαθημάτων μέσω του Σ.Ε.Η.Κ. και ακολούθως της ΑνΑΔ. Από το 80% αποτυχίας που είχαμε στις εξετάσεις ηλεκτρολογίας το ποσοστό αντιστράφηκε σε 80% επιτυχίας.

 

Με πολύ κόπο και μόχθο, δημιουργήσαμε το ΣΕΗΚ Education Centre-Elmasco το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑνΑΔ ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.). Πιστοποιήσαμε καθηγητές, ενοικιάσαμε υποστατικό 500 τ.μ. το οποίο μετατρέψαμε σε υπερσύγχρονο κέντρο με 2 αίθουσες Κ.Ε.Κ., γραφείο και εργαστήριο, όλα πιστοποιημένα ως Δομές Επαγγελματικής κατάρτισης (Δ.Ε.Κ.). Κάθε χρόνο, εκπαιδεύουμε κοντά στα 1000 άτομα, όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και την υπόλοιπη Κύπρο. Δημιουργήσαμε το δικό μας KNX Certified Training Centre όπου ο ηλεκτρολόγος μπορεί να πιστοποιηθεί ως KNX Partner χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να χρεωθεί χιλιάδες ευρώ.

 

Η κοινωνική προσφορά δε θα μπορούσε να λείπει από τις δραστηριότητές μας αφού αποτελεί μία εκ των ιδρυτικών μας αρχών. Στη Europa Donna κάνουμε δωρεάν έλεγχο όλων των κτηρίων και επιδιορθώσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στο σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» έχουμε αναλάβει τα ηλεκτρολογικά, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρουμε οικονομική υποστήριξη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε επιδιορθώσεις σε σπίτια απόρων οικογενειών αφιλοκερδώς.

 

Άψογη είναι και η συνεργασία μας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων με τον οποίο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αδελφοποίηση.  Ο Σ.Ε.Η.Κ. δε ξεχνά και αγωνίζεται για το καλό των νέων γενεών του τόπου μας. Για το σκοπό αυτό αναπτύξαμε μιαν όμορφη συνεργασία με το Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Ηλεκτρολόγων. Βοηθήσαμε από κοινού ιδρύματα, υλοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα με καθηγητές από Κύπρο και Ελλάδα, ενώ το 2016 βραβευτήκαμε για την από κοινού δραστηριότητά μας από το Stelios Hadjioannou Foundation, στα Δικοινοτικά Βραβεία. Τι καλύτερο αν σε περίπτωση λύσης έκαστοι γνωρίζουν τα συστήματα και τις εταιρείες του άλλου.

 

Στενή συνεργασία έχουμε με τα Μ.Μ.Ε. αφού συχνά ανταλλάζουμε πληροφορίες, κάτι που μας βοήθησε να πετύχουμε πολλά, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που αποτελεί τη νομοθετική εξουσία του κλάδου μας και την Α.Η.Κ. την οποία ευχαριστούμε για το έργο. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κάτι που οφείλεται και στους Επιθεωρητές της Α.Η.Κ.

 

Ένας πρόεδρος δεν καταφέρνει τα πάντα μόνος. Χρειάζεται μια δυνατή ομάδα στο πλάι του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Η.Κ. καθώς και το γραμματειακό προσωπικό που με στηρίζουν στο πλήθος των καθηκόντων μου.

 

Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον για αυτούς που αγωνίζονται ενωμένοι!

Κυριάκου Γιώργος